Spärra olämpliga websidor

Ju mer barnen är ute på nätet desto mer ökar risken att snubbla över något olämpligt. Det behöver inte vara porr som kanske är det första man tänker på utan även våld och rasism är sånt man kan konfronteras med. Det finns en hel del program som man kan köpa som hindrar det här från att hända. Vi tänkte låta bli att prata om dem och visar istället hur man får ett gratis skydd som är i princip lika bra. Det här är rätt så tekniskt, så ta en kopp kaffe med dig och se till att du har lite tid på dig.

Guide:

Genom att byta ut DNS-server adressen i datorns internetinställningar så skickas alla webbförfrågningar via en speciell DNS-server där olika filter kan aktiveras.
Flera aktörer erbjuder sådana här DNS-servrar som är förkonfigurerade att dels blockera porrsajter och dels sajter som ”fiskar” efter lösenord och luras på andra sätt.
Det är gratis att använda servrarna och då spärras de flesta porrsajter på nätet. Om man vill kan man också skapa ett konto på DNS-server-företagets hemsida för att detaljstyra vilken typ av sajter som tillåts på datorn.(Det kostar dock extra)

 

DNS-adresserna

Här är DNS-adresserna. Den första är den primära och den andra är en alternativ server-adress utifall att den primära går ner av någon anledning. Fyll i båda adresserna.

OpenDNS: 208.67.111.123, 208.67.222.123

NortonDNS: 198.153.192.60, 198.153.194.60

Här hittar du mer information:

Norton och OpenDNS.

Windows:

1. Hitta dina internetinställningar via kontrollpanelen, som du hittar på start-symbolen i nedre vänstra hörnet.

2. Leta reda på din internetuppkoppling och klicka på ”egenskaper”. Det ser olika ut beroende på vilken version av Windows man använder.
I Windows XP heter panelen exempelvis ”Nätverksanslutningar”. Där hittar du en lista på anslutningar. Dubbelklicka på den som är aktiv, välj ”egenskaper”, sedan Internet Protocol och ”egenskaper” igen.

3. Markera ”Internet Protocol Version 4″ och klicka på ”egenskaper”.

4. Klicka ur automatisk DNS, och välj istället manuell DNS.

5. Fyll i två DNS-adresserna (finns i rutan till höger)

6. Klicka OK och stäng ner alla fönster.

7. Starta om datorn.

Mac:

1. Öppna systeminställningar och klicka på Nätverk.

2. Välj den aktiva anslutningen i listan till höger (den med grön lampa).

3. Klicka på ”avancerat” och välj sedan fliken ”DNS”.

4. Klicka på ”+” längst ner till vänster i fönstret och lägg till två DNS-adresser (se nedan).

5. Klicka OK och stäng ner inställningarna.

Leave a Reply