Speltid

Men han får ju!

Är det absolut vanligaste argumentet i vår familj när det gäller något barnen vill göra. Och visst är det svårt att argumentera mot att bästisen kanske eventuellt får spela längre, mer och värre än ditt barn. Det är ju oftast inget man ringer och dubbelkollar.

”Tjena, det är Max pappa, öhhh, får Adam verkligen spela Minecraft till klockan 23, eller…”

Nä, det känns oftast som en sak man borde veta själv. Men om man nu inte vet det? För att du ska slippa pinsamma telefonsamtal så har vi sammanställt så mycket fakta vi kan om barn och spelande.

Spelar barnet för länge?

22% av föräldrar till barn mellan 5-8 år tycker att de spelar för länge

å andra sidan…

tycker 67% av föräldrar till barn mellan 5-8 år tycker att de spelar alldeles lagom

Hur länge är lagom?

Ja, det där kan man diskutera men just nu verkar det som att en timme om dagen är perfekt.

Tips om speltid:

Läxorna först

Se till att läxorna är klara och förhörda (så att de inte stressas igenom) innan speltiden börjar.

Frihet under ansvar

En del barn tycker att det är bättre att få välja när de vill utnyttja sin speltid. Om de t ex har 6 timmar att spela i veckan så kan de välja själva när det ska ske.

Allmäntillstånd

Har du världens sportigaste barn som tränar mycket? Då kanske det inte gör så mycket att det spelar lite mer? Naturligtvis gäller det omvända också. Man måste se till helheten, regler för reglernas egen skull är varken effektivt eller pedagogiskt.

Ta inte speltidsdiskussionen i koppling till själva spelandet

Det är bättre att ta det när man kan ha diskussionen i lugn och ro istället för precis när en level ska avslutas.

Var inte för rigid

En del spel kan ta timmar för att klara en nivå, och då är det inte så schysst att vara tvungen att stänga av precis minuten innan man får spara sina framsteg.

Se till att du vet vad barnen spelar

Antingen genom att sitta med en stund själv, så du fattar vad det är de spelar, eller genom att läsa recensioner. Vi har som ambition att hinna med att recensera de vanligaste spelen som barn konfronteras med.

Låt barnen vara med och bestämma reglerna

Regler man själv varit med och utformat är lättare att respektera och följa, så låt barnen vara med och tycka till. De är ofta strängare än du tror mot sig själva.

Leave a Reply