varianter på speltid

Varianter på speltid

Ett visst antal timmar i veckan på fasta dagar

Barnet vet precis vad det kan förvänta sig. När speltimmen är slut är det slutspelet för dagen. Skaffa en äggklocka så slipper du att vara den tråkiga slutsignalen själv.

Varianter på speltid
Varianter på speltid

 Ett visst antal timmar i veckan
– fördelat som man vill

Samma som ovan med skillnaden att barnet själv får välja när det vill använda speltiden. Funkar bra för barn med stark vilja och känsla för egenbestämmande. Kräver lite mer ordning av Mamma och Pappa för att hålla kolla på hur många timmar som verkligen spelats under veckan.

Skärmtid: kombinera spel och TV-tid

Mät in alla skärmaktiviteter under samma ”rubrik”. Man vill kanske inte att barnet ska gå från den ena skärmen till den andra. Om det känns som att det händer för ofta så kan det här vara en bra metod.

 

 Tjäna speltimmar

Om det är något du vill att barnet ska göra, låt det tjäna ihop till speltid.
Tex kan en timmes bokläsning eller utomhusaktivitet ge en timme speltid. Kombineras med fördel med föregående metod. Det kräver dock att du faktiskt är så närvarande att du kollar av om barnet verkligen gör den utlovade aktiviteten.

Varianter på speltid
 

Fri speltid så länge det viktiga är avklarat

När barnen blir äldre och mer ansvarstagande kan det här fungera rätt bra. Har man gjort sina läxor, motionerat, städat och bäddat så är man fri att bruka tiden som man vill.
(Man kan ju också fråga sig själv, har jag motionerat, städat och bäddat tillräckligt den här veckan? Får jag verkligen göra det jag vill nu?)

Läs mer om…          Speltid…          Var med i vår undersökning!

Leave a Reply